Sisuradio 24.1.2019: Sääntöviidakko koettelee rajan yli työssäkäyviä

Sisuradio raportoi, että “raja-alueiden neuvontapalvelut ovat selvittäneet, miten hyvin rajan yli työssä käyvät eli rajankävijät ja heidän työnantajansa tuntevat pohjoismaisen verotussopimuksen sääntöviidakon ja miten he selviävät sen kanssa. Kyselyn tulokset eivät ole rohkaisevia.”

“Tiedätkö, minne ja miten maksat verosi, jos lähdet töihin rajan yli Suomeen?

Jos et, et ole yksin. Oikea tieto on hakusessa ja verotoimistojen palveluja on vaikea tavoittaa. Toisen maan kansalaisena et voi käyttää digitaalisia palveluja netissä, vaan joudut toimittamaan kaikki dokumentit paperilla.

Myös yritysten palkanlaskuosastot saavat paiskia ylimääräistä työtä rajankävijöiden verotuksen takia, kertoo Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo Tornion toimistosta.

– Verotus koetaan kynnyskysymykseksi, kun mietitään, otetaanko työtä vastaan, jos asuu rajakunnassa ja työ on toisen maan rajakunnassa.

Mieluummin katsotaan työmarkkinoita vähän kauempaa tai sitten pysytään vain kotimaassa. Eli tämä vaikuttaa työvoiman liikkuvuuteen. Päivi Koivupalo, Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Tornion toimistosta.”

Kuuntele koko juttu Sisuradion verkkosivuilta.

Teksti Teija Nurminen.