Yrittäjän tarina: Tuomas Välimaa

LVI-alan yrittäjä Tuomas Välimaalla on yritystoimintaa sekä Ruotsissa että Suomessa. Pyysimme Tuomasta kertomaan kokemuksiaan yritystoiminnasta Ruotsin ja Suomen välillä sekä antamaan neuvoja muille yrittäjille. Näin Tuomas itse kertoo:

“Yritystoimintani starttasi Ruotsista. Ostimme työkaverin kanssa tavarat, työkalut, peltikoneet jne. yrityksestä, jossa olimme töissä noin viiden vuoden ajan. Perustimme uuden osakeyhtiön Ruotsissa. Yhtiökumppani on ruotsalainen. Palkkasimme työntekijän Suomesta, koska meillä oli hyvä työtilanne. Saimme huoltosopimuksen jatkumaan edellisen yrittäjän jäljiltä ja myöhemmin palkkasimme toisenkin työntekijän Suomesta. Hän oli ollut minun työnantajani Suomessa 2010. Sen myötä töitä alkoi tulla Suomeen runsaasti, joten keväällä teimme yrityskaupan Suomessa, mikä mahdollisti 100 % yrittämisen myös toisella puolen. Kummassakin kaupassa (Ruotsissa ja Suomessa) oli ideana valmiit kontaktit, yhteistyökumppanit, työkalut, peltikoneet jne. Pääsimme heti kiinni tärkeimpään – työntekoon! Toki näissä kaupoissa on ollut myös kasvukipuja. On niin paljon byrokratian kiemuroita.

Näihin asioihin sain apua Rajaneuvonnasta sekä Pellon Kehitys Oy:stä. Apu oli nimenomaan paikallaan kysymyksissä, jotka liittyivät verotukseen ja lainsääntöön, joka pitää ottaa huomioon rajalla työskennellessä.

Neuvoisin näin yrittäjää, joka aikoo harjoittaa yritystoimintaa yli rajojen päivittäin: ottakaa asioista selvää kunnolla ja kartoittakaa oma tilanne ja se, kuinka paljon yritys toimii toisella puolella rajaa. Se määrää aika paljon, mihin suuntaan pitää tehdä ratkaisuja. Myös yrityksen koko ratkaisee osaksi. Verotuksiin ja lain kohtiin liittyvissä asioissa ottakaa yhteys Rajaneuvontaan. Yrityskauppa ei aina ole oikea ratkaisu. Hinnan on tietenkin oltava kohdallaan. Mutta minun tilanteessani se oli hyvä asia, pääsimme sen myötä kasvamaan ja laajentamaan toimialaa yli rajan. Kokonaisuus ratkaisee.

Terveisin Tuomas Välimaa”

Kiitos Tuomakselle näistä kommenteista!