Pendlaajan vaikea saada oikeaa tietoa veroasioistaan

Raportti: Pendlaajan vaikea saada oikeaa tietoa veroasioistaan 

Monimutkainen hallinto ja säännöstö tekevät veroasioiden hoitamisesta vaikeaa niille, jotka pendlaavat Ruotsin ja Suomen rajalla.

Näin todetaan juuri julkaistussa Öresundsinstitutetin kirjoittamassa raportissa Upplevda konsekvenser av det nordiska skatteavtalet (vapaasti suomennettuna Kokemuksia pohjoismaisesta verosopimuksesta), jonka Grensetjänsten Norge-Sverige, Nordkalottens Gränstjänst HaparandaTornio/Skibotn ja Öresunddirekt Sverige ovat tilanneet.

Taustaa

Pohjoismainen verosopimus kirjoitettiin, jotta pendlaajien kaksinkertaiselta verotukselta vältytään ja rajakuntien verotulot ja talous varmistetaan. Useiden pendlaajien ja heidän työnantajiensa keskuudessa vallitsee käsitys, että paikkansapitävän tiedon saanti on vaikeaa; että verosäännöt lisäävät hallinnollista työtaakkaa ja lisäävät jäännösveron riskiä, ja että ero rajankävijöiden ja ei-rajankävijöiden verotuksen välillä on epäreilu. Vaarana on, että rajat ylittävän pohjoismaisen työmarkkinan potentiaalia ei voida hyödyntää, koska ihmiset yrittävät välttää rajan toisella puolella työskentelyä välttääkseen myös eri vero- ja sosiaalivakuutussääntöjen huomioimisen.