Sisuradio 24.1.2019: Vain Suomesta eläkettä saavan on edullisempaa muuttaa Suomeen verotussyistä

“Kymmenen vuotta voimassa ollut pohjoismainen verotussopimus aiheuttaa runsaasti ylimääräistä työtä ja ongelmia Suomen ja Ruotsin rajan yli työssäkäyville.

Tämä käy ilmi raja-alueiden neuvontapalvelun teettämästä selvityksestä.

Yksi sopimuksen seurauksista on eläkeläisten erilainen verotuskohtelu maasta riippuen. Näin kertoo Suomesta koko eläkkeensä saava haaparantalaismies, joka haluaa pysyä nimettömänä.

– Suomalaista eläkeläistä verotetaan Ruotsissa kuin työssäkäyvää, vaikka Suomesta olisikin saanut eläkepaperit. Eläke verotetaan EU-sääntöjen mukaan aina siitä maasta, mistä eläke maksetaan eli minäkin maksan Suomeen täyden eläkeveron.

Ruotsilla on kuitenkin oikeus pitää minua työssäkäyvänä, kunnes täytän 65 vuotta. Veroa tulee lähes kymmenen prosenttia lisää. (Suomesta koko eläkkeensä saava haaparantalaismies)

Kymmenien tuhansien lisäverot 

Haaparantalaismies pääsi eläkkeelle jo 60-vuotiaana tehtyään työuransa Torniossa. Kun mies saavuttaa Ruotsin eläkeiän, hän on viiden vuoden aikana ehtinyt maksaa reilusti enemmän veroa verrattuna siihen, jos hän asuisi eläkeverotuksen piirissä Suomessa.

Ylimääräistä veroa hän joutuu maksamaan valuuttakurssivaihtelusta riippuen yhteensä arviolta 100 000–150 000 kruunua.

Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo Tornion toimistosta on tietoinen vuonna 2008 allekirjoitetun pohjoimaisen verotussopimuksen pulmista. Siten hän on myös tietoinen Ruotsin ja Suomen toisistaan poikkeavan eläkeiän aiheuttamasta erilaisesta verotuksesta haaparantalaismiehen kohdalla.

– Tämä pitää paikkansa ja on meidän tiedossamme. Tästä keskustellaan koko ajan.

Mitä kyseinen henkilö voi tehdä?

– Ei voi paljoa tehdä sille asialle mitään.

Kuinka paljon tällaisia henkilöitä on?

– Vaikea tietää, mutta kyllä heitä on paljon – valitettavasti.

Maastamuutto ainoa ratkaisu

Haaparantalaismies näkee tilanteeseen vain yhden ulospääsyn.

– Myyn asuntoni ja muutan Suomen puolelle, jolloin pääsen heti sille 25 prosentin eläkeverotukselle tai en ihan tarkkaan tiedä, mikä veroprosentti Torniossa tällä hetkellä on. Mutta hyvin lähellä sitä, koska se on se keskiarvo.”

Teksti Teija Nurminen, Sisuradio.

Kuuntele radiojuttu Sisuradion verkkosivulta.